No. 1

De absolute nummer 1 is de Greyhound, welke valt onder de hondensoort windhond. Een Greyhound kan snelheden halen van dan 69 km/u!

De Greyhound heeft een zeer typerend uiterlijk, wat dan ook een van de hoofdoorzaken is in het vermogen deze snelheden te behalen. Het is een extreem slanke hond met een diepe borstkas welke hoog op de poten staat. Dit geeft hem wellicht een wat fragiel uiterlijk, maar het maakt de hond echter wel wendbaar en relatief licht van gewicht, wat logischerwijs positief bijdraagt aan de snelheid.

Een Greyhound is van oorsprong een jachthond met een zeer goede neus en een overheersend instinct. Hierdoor is dit hondenras in hoge mate geschikt voor hondenraces.

No. 2

Op een waardige tweede plek staat de Saluki. Dit windhonden ras is in staat snelheden te halen van rond de 64,4 km/u. Een fractie minder snel dan de Greyhound dus.

Ook de Saluki is van oorsprong een jachthond. En om hierin wat specifieker te zijn. De Saluki werd van oorsprong in het Midden-Oosten gebruikt om op gazellen te jagen. Om je een beter beeld te geven, een gazelle kan in sprint snelheden halen tot wel 97 km/u!

Bijzonder aan de Saluki is dat het uithoudingsvermogen opvallend hoog is. Dit maakt hen uitermate geschikt voor hondenrennen.

No. 3

De eerste hond in dit rijtje van snelste hondenrassen welke niet behoort tot de windhondensoort is verrassend genoeg de Dalmatiër.

De Dalmatiër kan snelheden behalen tot wel 59,5 km/u. De Dalmatiër heeft voornamelijk een groot uithoudingsvermogen en kan over lange afstanden in een hoog tempo blijven rennen. Vreemd genoeg zie je deze hond zelden of nooit binnen het hondenrennen.

No. 4

Het vierde snelste hondenras vind wederom plaats in de categorie windhonden. Het is namelijk de Barzoi, ook wel Russische wolfshond genaamd. De Barzoi is in staat snelheden van rond de 57,9 km/u te behalen.

Barzoi lijken heel veel op Afghaanse windhonden, behalve dat hun vacht aanzienlijk korter is. In vroeger tijden werd enkel gefokt met de snelste honden binnen dit ras. Dit heeft geresulteerd in deze prachtige en bijzonder snelle racehond.

No. 5

Nummertje vijf en tevens hekkensluiter in deze lijst van snelste hondenrassen is de Whippet. Deze vermeende afstammeling van de Greyhound is in staat snelheden te behalen van rond de 56,3 km/u.

Van oorsprong waren Whippets honden welke niet geschikt bevonden werden voor het jagen op herten, vanwege hun te kleine formaat. Het fokken van dit hondenras ging echter toch verder, gezien ze bruikbaar werden bevonden voor de vangst van hazen, konijnen en ratten.