Naast de bekende hondenraces met windhonden, bestaat er nog een tak van sport binnen het honden racen. Dat zijn namelijk de wedstrijden met sledehonden.

Wat houdt de sledehondensport in?

Binnen de sledehondensport rennen één of meerdere honden voor een slee uit waarin zich een hondenmenner bevindt. Deze hondenmenner wordt de ‘musher’ genoemd. Wanneer er geen sneeuw ligt, is de slee te vervangen door een kar.

De sledehondensport is zowel recreatief als in wedstrijdverband te beoefenen. Sledehondenraces in wedstrijdverband worden ingedeeld op afstanden welke variëren van 4 kilometer tot maar liefst 150 kilometer op een dag. Deze evenementen kunnen zowel eendaags als meerdaags zijn.

Wanneer je de sport als recreant beoefend kun je met je honden heerlijk het bos in om de honden in goede conditie te houden. Ook worden er trektochten georganiseerd waaraan je kunt meedoen. Deze trektochten worden over het algemeen in het buitenland in besneeuwd gebied gehouden.

De sledehondensport is wellicht niet zo populair als voetbal en wordt niet echt gecoverd door de grote websites als het EK Unibet, maar de sledehondensport krijgt nog steeds aandacht.

Hondenrassen binnen de sledehondensport

De hondenrassen die geschikt zijn voor de sledehondensport moeten van oorsprong gewend zijn om een last te trekken. Het is namelijk verboden honden te gebruiken voor deze sport anders dan de Groenlandhond, de Alaskan Malamute, de Siberische Husky, de Eskimohond of de Samojeed. Deze rashonden moeten minimaal een stamboom hebben om aan te tonen dat ze van zuiver ras zijn. In 2012 is er echter een aanvulling gekomen op deze wet. Hierin werd opgenomen dat speciaal voor de sport gefokte rassen zonder stamboom, zoals de Alaskan Husky, een ontheffing kunnen krijgen.

Deze hondenrassen zijn namelijk echte werkhonden en vinden het buitengewoon fijn om te trekken en te rennen. De voorliefde om dit zware werk te verrichten zit diep verankerd in de genen van de sledehond. Ze zullen zich zelfs gaan vervelen wanneer ze niet genoeg te doen hebben. Hierdoor kan zich probleemgedrag bij de honden voordoen, wat zowel voor de hond als voor het baasje op zijn zachtst gezegd onaangenaam is.