Wat is Skijoring

Bij Skijoring wordt een persoon welke zich op ski’s bevindt, voortgetrokken door een hond, paard of zelfs een motorvoertuig. In dit artikel gaan we het hebben over de variant waarbij éen of meerdere honden de helper zijn van de langlaufskiër.

Meestal worden er één, twee of drie honden gebruikt bij Skijoring. Hierbij werken de langlaufskiër en de honden zeer nauwkeurig samen. De langlaufskiër levert kracht met zijn ski’s en palen en de hond voegt hier extra kracht aan toe door te trekken en te rennen. Ze zijn samen een goed team.

De uitrusting

De hond heeft een tuigje aan welke ook voor het rennen met sledehonden gebruikt wordt en de langlaufskiër draagt een speciaal harnas. Het tuigje en het harnas zijn met een touw aan elkaar verbonden. Er komen dus geen teugels aan te pas bij deze sport. De motivatie van de hond is enkel zijn eigen verlangen en instinct om te rennen. Hierbij reageert hij op het stemgeluid van de langlaufskiër, om te weten welke richting hij uit moet.

Geschikte hondenrassen

Het soort hond dat mee kan doen aan Skijoring is zeer divers. De enige eis welke gesteld wordt aan de hond, is dat het beest een verlangen moet hebben om te trekken en te lopen. Dit is een kenmerk dat bij bijna elke hond wel aangeboren is. Uitzonderingen zijn kleine honden lichter dan 40 pond. Zij kunnen de langlaufskiër gewoonweg niet voldoende assisteren. Verder kan dus eigenlijk elke enthousiaste hond deelnemen aan Skijoring.

Skijoring competities

Skijoring wordt zowel competitief als recreatief beoefend en zowel voor lange als korte afstanden. Van de sport in wedstrijdverband wordt aangenomen dat de eerste races gehouden werden in Scandinavië. Het zou een uitloper zijn van de oorspronkelijke sport Pulka, maar omdat aangelijnde honden een aangeboren drang hebben om te trekken, waarbij training niet noodzakelijk is, kan de sport Skijoring door geen enkel land geclaimd worden.