De oorsprong van de Weimaraner

Over de oorsprong van de Weimaraner, ook wel Weimarse staande hond genoemd, is maar weinig bekend. Wat we wel weten is dat dit ras ontzettend veel van het hondenras de Duitse Brak in zich heeft. De Duitse Brak is van oorsprong een Duits hondenras wat hoofdzakelijk op prestatie werd gefokt.

Deze honden werden in het begin van de negentiende eeuw vooral voor de jacht en opsporing van groot wild gebruikt in het graafschap van groothertog Karl August. Dit graafschap heette Weimar en is heden ten dage een stad gelegen in de deelstaat Thüringen.

Op den duur is dit hondenras gekruist met Setters en Pointers en is de Weimaraner ontstaan. De Weimaraner is al meer dan 100 jaar een zuiver ras en daarmee het oudste Pointer ras van Duitse herkomst.

Het uiterlijk

Een treffende bijnaam voor de Weimaraner is ‘de grijze geest’. Deze bijnaam heeft het ras te danken aan de markante kleur van zijn vacht. De vacht kan langharig of kortharig zijn, maar heeft altijd een ree-grijze, muisgrijze of zilveren kleur. Deze kleur is een echte zeldzaamheid onder hondenrassen.

Daarnaast heeft de Weimaraner vaak de opvallende, barnsteenkleurige ogen met een intelligente uitdrukking.

De Weimaraner als reu heeft een schofthoogte tussen de 59 en 70 cm hoog. Een teefje heeft een wat kleinere schofthoogte variërend tussen de 57 en 65 cm. Qua gewicht zit de Weimaraner tussen de 27 en 40 kg.

Het karakter

Deze zeer intelligente hond heeft een groot uithoudingsvermogen. Daarnaast is het een gepassioneerde jachthond welke zeer volhardend is, zonder al te veel temperament. Dit maakt dat dit hondenras gemakkelijk is af te richten.

De Weimaraner wordt dan ook gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder zoek- en reddingsoperaties, politiewerk en tracking.

De Weimaraner kan daarnaast ook perfect dienst doen als gezelschapshond. Dit ras valt heel goed te socialiseren en is het type hond welke zijn baasje graag wil behagen. Houdt er echter wel rekening mee dat dit hondenras een zeer actieve levensstijl wenst en veel ruimte en beweging nodig heeft. Ze vereist veel stimulatie en inspannende training. Denk hierbij aan stoeien, wandelen, balspellen, etc.