‘Track racing’ en ‘hare coursing’

Er zijn in principe twee verschillende varianten van hondenraces. Zo zijn er de baanraces, ook wel track racing genoemd, waarbij het uiterlijk van een baan vergelijkbaar is met een atletiekbaan. Hij heeft dus twee bochten en twee rechte zijden. Hierdoor is de baan dus ovaal van vorm.

Bij deze vorm van hondenraces wordt gebruik gemaakt van kunstaas. Dit aas rijdt op een rail voor de honden uit tot het moment waarop de honden de finishlijn overgaan.

Ook is er de originele vorm van hondenraces, namelijk het hare coursing, waarbij de honden oorspronkelijk achter een levende haas of een gevuld lokaas aan renden. Dit is eigenlijk een geƫvolueerde vorm van de hondenjacht.

Hierbij is de baan eigenlijk meer een groot veld. De hond welke als eerst de haas gevangen had, was de winnaar. Tegenwoordig zijn hondenrennen waar gebruik gemaakt wordt van levend aas echter verboden in veel landen.

Inside en outside hare

Bij een hondenrenbaan met een ‘inside hare’ wordt het aas aan de binnenkant van de baan voortgetrokken. Een voorbeeld van een dergelijke baan in Nederland is de Greyhoundtrack Oaklane in Geldrop.

Bij een baan met een ‘outside hare’ is dit logischerwijs aan de buitenkant van de baan. Een voorbeeld van een baan met een outside hare is het Belle Vue Greyhound stadium in Manchester – Engeland.

Nederlandse hondenrenbanen

In Nederland zijn in totaal 12 hondenrenbanen waar hondenraces plaatsvinden. De hondenrennen welke in ons land georganiseerd worden zijn over het algemeen niet commercieel maar hobbymatig.

Hondenraces in het Verenigd Koninkrijk

In landen zoals Engeland zijn hondenrennen een echte commerciƫle sport, waarin zeer grote bedragen omgaan. Daar bezoeken mensen een renbaan echt als avondje uit.

Op dit moment zijn er 143 gereguleerde hondenrenbanen in het Verenigd Koninkrijk. Er zijn er 5 in Wales, 12 in Schotland en maar liefst 126 in Engeland. Daarnaast zijn er nog een 256 onafhankelijke hondenrenbanen.